- Sta stil bij je eerste reactie en vraag jezelf af: “Wat was mijn aandeel hierin?” Zelfinzicht remt de automatische “schuldreflex”, doordat je leert om eerst naar jezelf te kijken.
- Fouten maken is menselijk en je hoeft ze dus niet te verstoppen. Erkennen dat je iets beter kon doen is daarnaast ook een kracht en juist geen zwakte. Neem dus een keer de verantwoordelijkheid voor iets en verstrek daarmee je zelfvertrouwen.
- Oefen met zelfreflectie. Schrijf bijvoorbeeld kort op wat er gebeurde, hoe jij reageerde, en wat je ervan kunt leren. Zelfreflectie traint je denkpatronen en je ontwikkelt een eerlijkere en realistischere kijk op situaties.

Naar een ander wijzen? Dit is waarom we het doen!
Naar een ander wijzen kan verschillende oorzaken hebben. Het komt vaak doordat mensen zichzelf willen beschermen, onzeker zijn of niet goed naar hun eigen gedrag kijken. Denk maar aan wanneer iemand te laat komt op werk en de schuld geeft aan het verkeer. Maar eigenlijk is diegene gewoon te laat vertrokken, alleen wil hij of zij dat niet toegeven. Waarom doen we dit precies? En kun je dit afleren? Ik bespreek het in dit artikel, lees dus snel verder!
5 redenen waarom we naar andere wijzen
Er bestaan dus verschillende redenen waarom we naar een ander wijzen. Hieronder bespreek ik de 5 meest voorkomende oorzaken!
1. Uit zelfbescherming
Sommige mensen hebben moeite met kritiek of verantwoordelijkheid nemen. Door anderen de schuld te geven, beschermen ze hun zelfbeeld. Het is makkelijker om te zeggen: “Het is hun fout” dan om onder ogen te zien dat ze misschien zelf iets verkeerd hebben gedaan.
2. Door opvoeding en gewoontes
Als iemand is opgegroeid in een omgeving waar fouten maken streng werd afgestraft, kan het wijzen naar anderen een aangeleerde overlevingsstrategie zijn. Een soort automatische reflex om problemen te vermijden.
3. Een gebrek aan zelfreflectie
Niet iedereen is goed in (of gewend aan) naar zichzelf kijken en hun eigen rol in situaties onder de loep nemen. Sommigen staan simpelweg niet stil bij hun eigen aandeel en wijzen automatisch naar buiten.
4. Vanwege machtsdynamiek of onzekerheid
In werksituaties of relaties, kan het wijzen naar anderen ook voortkomen uit onzekerheid of de behoefte om controle te houden. Door de schuld af te schuiven, houden ze hun eigen positie 'schoon'.
5. Het is een projectie
Soms projecteren mensen hun eigen gevoelens of fouten op anderen. Iemand die bijvoorbeeld zelf jaloers is, beschuldigt een ander ervan jaloers te zijn. Dit doet iemand omdat het makkelijker is om het buiten zichzelf te plaatsen.
Kun je dit gedrag afleren?
Het is mogelijk om dit gedrag af te leren. Het begint vaak met het creëren van zelfinzicht. Dit kun je doen door onderstaande stappen te volgen: