Afspreken
Hoe zeg je dat je niet wilt afspreken? Er zijn veel redenen waarom iemand niet zou willen afspreken. Het is alleen vaak lastig om dit eerlijk te vertellen aan iemand. Maar hoe kun je dit toch het beste communiceren? In dit artikel bespreek ik een aantal veelvoorkomende redenen waarom je mogelijk niet wilt afspreken en geef ik tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees snel verder! 1. Persoonlijke redenen Soms heeft het niets te maken met de ander, maar ben je zelf gewoon niet in de juiste gemoedstoestand om af te spreken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van persoonlijke redenen. Geen behoefte aan sociaal contact Iedereen heeft een andere behoefte aan sociale interactie. Sommige mensen vinden het fijn om regelmatig af te spreken, terwijl anderen sneller overprikkeld raken of liever alleen zijn. Dit betekent niet dat je anderen niet aardig vindt, maar gewoon dat je op dat moment geen behoefte hebt aan sociaal contact. Dit zou je kunnen zeggen:
  • "Ik vind het lief dat je vraagt, maar ik heb op dit moment even geen behoefte aan sociale afspraken."
  • "Ik zit de laatste tijd wat meer in mijn eigen bubbel, dus ik sla deze keer over."
Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen behoefte hebt aan sociaal contact. Wees hier eerlijk over, maar breng het wel vriendelijk. Vermoeidheid of overprikkeling Als je een drukke dag, week of periode achter de rug hebt, kan het zijn dat je liever thuis blijft om op te laden. Dit geldt vooral voor introverte mensen, die na sociale activiteiten tijd nodig hebben om hun energie weer op peil te krijgen. Wat je kunt zeggen:
  • "Ik heb een drukke week achter de rug en moet echt even opladen, dus ik pas deze keer."
  • "Ik ben erg moe en heb even tijd voor mezelf nodig. Hopelijk een andere keer!"
Je hoeft niet in detail uit te leggen waarom je moe bent, hou het kort en duidelijk. Slechte stemming of mentale gezondheid Als je je niet goed voelt, bijvoorbeeld door stress, angst, somberheid of andere mentale gezondheidsproblemen, kun je moeite hebben met sociale interactie. Je wilt misschien anderen niet tot last zijn of je hebt gewoon niet de energie om gezellig te doen. Dit kun je zeggen:
  • "Ik zit niet zo lekker in mijn vel en heb nu niet de energie om af te spreken. Dankjewel voor je begrip!"
  • "Ik moet even goed voor mezelf zorgen en heb nu wat tijd voor mezelf nodig."
Je kunt aangeven dat het niet persoonlijk is. Mensen die om je geven, zullen dit begrijpen. 2. Praktische redenen Niet alle redenen hebben met gevoelens te maken, soms is het gewoon niet handig of mogelijk om af te spreken. Hieronder bespreek ik een aantal mogelijke praktische redenen. Druk met werk, studie of andere verplichtingen Als je veel aan je hoofd hebt, zoals deadlines, tentamens of een volle agenda op het werk, dan kan afspreken niet jouw prioriteit zijn. Het kan voelen als een extra verplichting in plaats van iets dat ontspannend is. Zeg in dat geval bijvoorbeeld:
  • "Ik zit midden in een drukke periode, dus ik heb nu geen tijd om af te spreken."
  • "Mijn agenda zit op dit moment helemaal vol, maar laten we later even kijken wanneer het beter uitkomt!"
Als je wel graag zou willen afspreken, maar nu niet kan, stel dan een ander moment voor. Afstand of reistijd Soms is de afspraak te ver weg of te lastig te bereiken. Vooral als je een druk schema hebt of afhankelijk bent van het openbaar vervoer, kan de reistijd een obstakel zijn. Dan kun je het volgende zeggen:
  • "Het is voor mij best een gedoe om daar te komen, dus ik moet deze keer overslaan."
  • "Ik wil graag afspreken, maar de afstand maakt het lastig. Misschien een andere keer op een handigere plek?"
Als je hier écht nooit zin in hebt, zeg dan niet “misschien een andere keer,” om valse verwachtingen te voorkomen. Gezondheidsredenen Als je ziek of aan het herstellen bent, blijf je misschien liever thuis. Dit geldt ook voor mensen met chronische gezondheidsproblemen, die hun energie zorgvuldig moeten verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen:
  • "Ik voel me niet helemaal fit, dus ik blijf liever thuis om uit te rusten."
  • "Ik heb wat last van mijn gezondheid, dus ik pas deze keer."
Je hoeft niet specifiek te zijn over je gezondheid als je dat niet wilt delen. 3. Sociale redenen Soms heeft het wel direct met de ander te maken, maar is het niet per se negatief bedoeld. Ik licht hieronder toe in welke situaties dit het geval kan zijn. Geen klik of weinig gemeen hebben Soms kom je er na een of meerdere ontmoetingen achter dat er weinig gedeelde interesses of waarden zijn. Een gesprek kan geforceerd voelen of gewoon niet zo leuk zijn, waardoor afspreken geen toegevoegde waarde heeft. Zeg bijvoorbeeld:
  • "Ik heb het gevoel dat we niet helemaal op dezelfde golflengte zitten, dus ik denk niet dat afspreken een goed idee is."
  • "Ik merk dat onze gesprekken een beetje stroef verlopen, en ik denk dat het beter is om niet af te spreken."
Wees eerlijk, maar niet kwetsend. Houd het respectvol en neutraal. Te veel sociale verplichtingen Sommige mensen hebben een grote sociale kring of veel verplichtingen (denk aan werk, familie, vrienden, hobby’s). Als je al meerdere sociale afspraken hebt, kan een extra afspraak voelen als een overbelasting. Je kan het volgende zeggen:
  • "Ik heb de laatste tijd al veel afspraken gehad en moet even een pas op de plaats maken."
  • "Mijn agenda zit al behoorlijk vol, dus ik moet nu even tijd voor mezelf nemen."
Als je wel wilt afspreken, kun je aangeven dat je later opnieuw contact opneemt. Slechte ervaringen in het verleden Misschien is er in het verleden iets vervelends gebeurd, zoals een ruzie, miscommunicatie of een situatie waarin je je niet gerespecteerd voelde. Dit kan ervoor zorgen dat je liever afstand houdt. Je kunt dit op de volgende manier aangeven:
  • "Ik heb niet zo’n fijn gevoel over hoe het de vorige keer ging, dus ik denk dat het beter is om niet af te spreken."
  • "Er is eerder iets gebeurd dat mij niet zo lekker zit, en daarom zie ik een nieuwe afspraak niet zitten."
Je hoeft geen ruzie te maken, maar het is goed om je grenzen aan te geven. 4. Andere redenen Naast persoonlijke, praktische en sociale redenen kunnen er nog andere oorzaken zijn. Ik licht ze hieronder toe! Relatie- of familieomstandigheden Als je net een moeilijke periode doormaakt, zoals een relatiebreuk, familieprobleem of een sterfgeval, heb je mogelijk geen ruimte of behoefte om af te spreken. Dit kun je dan zeggen:
  • "Er speelt op dit moment veel in mijn privéleven, dus ik kan nu geen afspraken maken."
  • "Ik heb nu mijn aandacht ergens anders bij nodig, dus ik sla deze keer over."
Als het een goede vriend(in) is, kun je aangeven dat je later misschien meer ruimte hebt. Geen interesse (bijvoorbeeld in een romantische context) Als je merkt dat een ander romantische interesse heeft, maar dat gevoel niet wederzijds is, kan je ervoor kiezen om niet af te spreken om valse hoop te voorkomen. Je kunt het volgende zeggen:
  • "Ik vind je een leuke persoon, maar niet op die manier, dus ik denk niet dat het zinvol is om af te spreken."
  • "Ik wil geen valse verwachtingen scheppen, dus ik denk dat het beter is om elkaar niet te zien."
Wees duidelijk, zodat de ander geen hoop blijft houden! Je hebt gewoon geen zin Soms is er geen diepere reden, maar heb je gewoon geen zin. En dat is ook helemaal prima! Mensen hoeven zich niet altijd te verantwoorden voor waarom ze iets niet willen. Zeg bijvoorbeeld iets als:
  • "Ik heb gewoon even geen zin om af te spreken, maar ik waardeer het dat je me vraagt!"
  • "Ik voel me niet in de mood om af te spreken, hopelijk begrijp je dat!"
Je bent niemand een uitleg verschuldigd, een korte en vriendelijke afwijzing is voldoende. Er zijn dus veel verschillende redenen waarom iemand niet wil afspreken. Soms heeft het met tijd en energie te maken, soms met de dynamiek tussen twee mensen, en soms met externe factoren. Het is belangrijk om iemands keuze te respecteren, of die nu met een duidelijke reden komt of niet.