Wat is communicatie?
Wat is communicatie? Communicatie is het proces waarbij je informatie overdraagt aan iemand anders. Je communiceert niet alleen door wat je zegt (verbaal) of door je gedrag en/of houding (non-verbaal), maar meestal door een combinatie van communicatievormen. Naast deze eenduidige definitie zijn er nog meer zaken die bepalen wat communicatie precies is. In dit artikel vertel ik je hier graag meer over. Lees snel verder! De belangrijkste onderdelen van communicatie Om te spreken van communicatie, moeten er minimaal vier belangrijke elementen aanwezig zijn. Ik bespreek ze hieronder! 1. Zender Dit is de bron van informatie. Dit kan een persoon of bedrijf zijn waar de boodschap vandaan komt. 2. Ontvanger Dit de bestemming voor de informatie. Dit is een persoon of bedrijf die een boodschap ontvangt. 3. Boodschap Wat is er opgeschreven of opgenomen? 4. Medium Dit gaat over het kanaal van de zender naar de ontvanger. Dit kan een e-mail, een fysieke brief,  een bericht op de radio, een reclame op televisie, een Whatsapp-berichtje of een DM op Instagram zijn. De zender brengt een boodschap (verbaal en/of non-verbaal) over aan de ontvanger. Omdat de ontvanger op deze boodschap reageert, verandert zijn of haar gedrag (verbaal en/of non-verbaal).De zender en ontvanger veranderen tijdens het communicatieproces voortdurend hun gedrag. Om het gedrag tussen zender en ontvanger visueel weer te geven zijn er een aantal communicatiemodellen bedacht. Communicatie is meer dan je uiten in woorden Vaak zien we hierbij over het hoofd dat we ons altijd ‘gedragen‘, ook al zeggen we niks. Ons gedrag is altijd zichtbaar, dit kunnen we niet verbergen. Onze houding, gebaren, mimiek, li­chaamshouding en toonzetting hebben invloed op de indruk die een ander van ons heeft. Kortom, de ander vormt zich een indruk van jouw persoon­lijk­heid op basis van jouw verbale en non-verbale communicatie. Communicatie in percentages De UCLA professor Albert Mehrabian deed in 1967 twee studies naar hoe mensen communiceren. Hij heeft geprobeerd om communicatie te vatten in percentages. Volgens de professor is communicatie voor:
  • 55% visueel (lichaamstaal)
  • 38% vocaal (stem en toon)
  • 7% verbaal (taal en argumentatie).
Communicatieprofessionals vinden het onderzoek van Mehrabian steeds vaker een mythe. Of de cijfers nu 100% waar zijn of niet, de gedachte over en het inzicht in de manieren van communiceren is heel waardevol binnen de communicatiewetenschap. Wat kun je worden na je studie Communicatie? Na het afronden van de studie Communicatie is het gelukkig mogelijk om te kiezen uit verschillende banen in verschillende sectoren.Dit zijn de meest voorkomende banen:
  • Communicatiespecialist of communicatieadviseur
  • PR-medewerker
  • Contentmarketeer
  • Copywriter
  • Marketing- & communicatiespecialist
  • Eventplanner
  • Media Productie Professional
  • Corporate communicatieadviseur
  • Onderzoeksanalist
Wil je meer weten over wat je kunt doen na je studie? Lees dan het artikel "Wat kun je worden na je studie Communicatie?"