
Wat doet een communicatieadviseur
Een communicatieadviseur is gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitvoeren van communicatiestrategieën. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? In dit blogartikel ga ik dieper in op wat een communicatieadviseur nu écht doet en waarom hun expertise zo waardevol is.
De taken van een communicatieadviseur
Een communicatieadviseur houdt zich bezig met verschillende taken en heeft hiervoor ook specifieke vaardigheden nodig. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Lees snel verder!
1. Strategisch communicatieplan opstellen
Eén van de belangrijkste taken van een communicatieadviseur is het ontwikkelen van een strategisch communicatieplan. Maar wat is een communicatieplan precies? In dit plan wordt duidelijk wat de doelen rondom communicatie zijn, maar bijvoorbeeld ook welke doelgroepen en boodschappen een bedrijf wil overbrengen.
2. Relaties onderhouden met stakeholders
Een communicatieadviseur onderhoudt relaties met interne en externe stakeholders, zoals medewerkers, klanten, leveranciers en de media. Om deze relaties te onderhouden is het belangrijk dat hij of zij begrijpt wat de behoeften en verwachtingen van de stakeholders zijn en ervoor zorgen dat de communicatie van een organisatie daarop aansluit.
3. Externe communicatie
Communicatieadviseurs houden zich bezig met het beheren van relaties met de media, dit wordt ook wel public relations (PR) genoemd. Om deze relaties te beheren schrijft een communicatieadviseur persberichten, organiseert persconferenties en handelt mediaverzoeken af (denk aan het doorsturen van een logo of een korte tekst over een bedrijfsprofiel voor in een publicatie). Daarnaast is het de taak van een communicatieadviseur om voor positieve publiciteit te zorgen en de reputatie van een bedrijf te beschermen. Dit wordt dan ook externe communicatie genoemd.
4. Interne communicatie
Naast dat een communicatieadviseur zich bezighoudt met externe communicatie, zijn ze vaak ook druk bezig met de interne communicatie van een bedrijf. Het intern informeren en betrekken van medewerkers is erg belangrijk voor het succes van een bedrijf. Een communicatieadviseur maakt interne communicatieplannen om ervoor te zorgen dat alle medewerkers op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen (denk aan nieuwe collega’s die starten of het openen van een nieuw kantoor) en hun best doen om bij te dragen aan een positieve bedrijfscultuur.
5. Crisiscommunicatie
In geval van een crisis, zoals bijvoorbeeld een ongeval, financiële problemen of een negatieve publiciteitskwestie, zijn communicatieadviseurs verantwoordelijk voor het beheersen van de situatie. Dit wordt aangeduid met het begrip crisiscommunicatie. Een communicatieadviseur ontwikkelt crisiscommunicatieplannen, geeft advies aan het management en coördineert alle communicatie-inspanningen om de schade aan de reputatie van een bedrijf te minimaliseren.
6. Digitale communicatie
Een communicatieadviseur moet altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van communicatie.Bij de taken van een communicatieadviseur hoort namelijk ook het beheren van de website, sociale media-accounts onderhouden en andere online platforms gebruiken om een bedrijf te helpen om een boodschap effectief over te brengen op hun doelgroep.
Waarom is een communicatieadviseur belangrijk voor een bedrijf?
Het werk van een communicatieadviseur is van onschatbare waarde voor bedrijven om verschillende redenen. Ik bespreek ze hieronder!
1. Reputatiebeheer
Een goede reputatie is essentieel voor het succes van een bedrijf. Communicatieadviseurs dragen bij aan het opbouwen en beschermen van de reputatie door ervoor te zorgen dat de juiste boodschappen worden gecommuniceerd en dat negatieve publiciteit wordt aangepakt.
2. Effectieve communicatie
Een communicatieadviseur helpt ervoor te zorgen dat de boodschappen van een bedrijf duidelijk en effectief worden gecommuniceerd naar verschillende doelgroepen. Dit versterkt de betrokkenheid en het begrip bij stakeholders.
3. Crisismanagement
In tijden van crisis kan een communicatieadviseur het verschil maken tussen een tijdelijke verstoring en blijvende schade. Ze zijn getraind om snel en doelgericht te reageren op noodsituaties.
4. Innovatie
Communicatieadviseurs blijven op de hoogte van nieuwe communicatietechnologieën en -trends. Ze helpen organisaties om innovatieve communicatiestrategieën te ontwikkelen en te implementeren.
Een communicatieadviseur speelt dus een cruciale rol in het succes van bedrijven door te zorgen voor effectieve communicatie, reputatiebeheer en strategische planning. Hun veelzijdige vaardigheden en expertise zijn van onschatbare waarde voor bedrijven. Als je wilt dat jouw bedrijf opvalt en succesvol is, is een communicatieadviseur een belangrijke aanwinst.
Communicatieadvies nodig?
Hoe communiceer je en wat wil je communiceren? Wanneer je communiceert is het van belang om je te verplaatsen in jouw doelgroep. Om effectief te communiceren moet je namelijk rekening houden met verschillende dingen, denk aan: inclusiviteit en taalgebruik. Ik geef jou communicatieadvies over hoe je dit het beste kunt doen. Hiervoor maak ik een duidelijk communicatieplan!