- Strategic Sport Communication
- Sport Public Relations
- Handboek communicatie voor sportverenigingen
- Marketingkansen In De Sport

Hoe communiceren we tijdens sport?
In de sportwereld is communicatie erg belangrijk, zowel binnen teams als tussen sporters, coaches, scheidsrechters en supporters. Er komen verschillende soorten communicatie voor tijdens sport die gericht zijn op samenwerking, strategie en motiveren. In dit artikel bespreek ik een aantal belangrijke vormen van communicatie tijdens sport. Lees snel verder!
1. Verbale communicatie
Spelers communiceren vaak met woorden om elkaar te coördineren en instructies te geven. Denk aan verbale communicatie als roepen of aanwijzingen geven ("pas op" of "achter je”). Dit kan tijdens het spel gebeuren, maar ook tijdens pauzes. Maar ook coaches die tijdens de wedstrijd aanwijzingen of strategieën doorgeven. Soms roepen ze vanaf de zijlijn, maar ze hebben ook momenten in de rust om de hele groep direct aan te spreken.
Daarnaast communiceren spelers soms met scheidsrechters over beslissingen, vragen uitleg of geven hun mening (hoewel dit beleefd moet blijven). Ook gebruiken spelers en coaches aanmoedigende taal om de moraal hoog te houden. Dit kan binnen een team gebeuren of zelfs in interactie met supporters.
2. Non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie als houding en bewegingen kunnen veel zeggen over de intentie van een speler. Denk aan signalen zoals wijzen, knikken of andere bewegingen die aangeven waar een pass heen moet gaan. Soms geven gezichten van spelers en coaches emoties weer, zoals teleurstelling, blijdschap of frustratie. Dit kan van invloed zijn op de sfeer en samenwerking binnen het team.
Sommige teams ontwikkelen gebaren of signalen om bijvoorbeeld een tactiek aan te geven zonder het aan de tegenstander te laten zien. Denk aan non-verbale communicatie als het geven van een high-five, klappen of specifieke handgebaren om de strategie aan te passen.
3. Tactische communicatie
Voor en tijdens een wedstrijd bespreken teams vaak tactieken en strategieën, zoals formatie-aanpassingen of wie welke tegenstander dekt. In sporten zoals American football en baseball worden vaak codes of signalen gebruikt om strategieën uit te voeren, zoals het aangeven van een aanval, een verdediging of een specifieke zet. Het aanwijzen van rollen tijdens een wedstrijd, bijvoorbeeld wie de leider is in de verdediging of wie de aanvallende speelstijl bepaalt, is ook een vorm van tactische communicatie.
4. Digitale communicatie
Coaches en analisten gebruiken tijdens of tussen wedstrijden soms digitale hulpmiddelen zoals tablets of headsets om met elkaar te communiceren en strategieën aan te passen. Analyse van videobeelden of statistieken tijdens de rust kan als communicatie-instrument dienen, vooral om prestaties te evalueren en snel bij te sturen.
5. Communicatie met supporters
Spelers en teams communiceren met hun fans, zowel direct in het stadion (juichen of naar het publiek gebaren) als indirect via sociale media. Supporters kunnen ook feedback geven en teams aanmoedigen, wat motiverend kan werken.
In al deze vormen van communicatie komt duidelijk naar voren hoe belangrijk samenwerking en begrip zijn om als team goed te kunnen presteren.
Wetenschappelijk onderzoek naar communicatie in sport
Er is aardig wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar communicatie binnen sport. Dit strekt zich uit over verschillende disciplines, zoals sportpsychologie, sociologie, communicatiewetenschap en bewegingswetenschap.
Zo hebben onderzoekers in kaart gebracht hoe communicatie het succes en de dynamiek binnen sportteams beïnvloedt, hoe effectieve communicatie eruitziet, en welke rol communicatie speelt bij de motivatie en het welzijn van sporters. Hieronder bespreek ik een aantal belangrijke thema's en bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek naar communicatie in sport!
Effectiviteit van teamcommunicatie en prestaties
Onderzoek als die van Eccles en Tenenbaum (2004) tonen aan dat teams met goede communicatie vaak beter presteren dan teams met zwakke communicatie. Effectieve communicatie zorgt voor betere coördinatie en minder miscommunicatie, wat zorgt voor snellere en nauwkeurigere beslissingen op het veld.
Onderzoek toont ook aan dat teams met een open communicatiecultuur beter omgaan met uitdagingen en conflicten. Ze lossen problemen sneller op, wat belangrijk is in situaties waarin snel beslissen en aanpassingsvermogen nodig zijn.
Leiderschap en communicatie
Jowett en Cockerill (2003) richtte zich in hun onderzoek op de relatie tussen communicatie en het leiderschap van coaches in individuele en teamsporten. Dit onderzoek laat zien dat coaches die communiceren met empathie en duidelijkheid meer vertrouwen en motivatie opbouwen bij hun teamleden.
Ook is onderzocht hoe verschillende leiderschapsstijlen (bijvoorbeeld democratisch versus autocratisch) invloed hebben op communicatie. Democratisch leiderschap, waarbij de coach actief luistert en spelers betrekt in beslissingen, blijkt vaak positief bij te dragen aan teamprestaties en -samenhang.
Non-verbale communicatie
Filho, Tenenbaum, en Yang (2015) onderzochten de invloed van non-verbale communicatie op samenwerking en prestatie in teamsporten. Ze hebben ontdekt dat non-verbale communicatie, zoals handgebaren, oogcontact en lichaamstaal, erg belangrijk is in snelle sportomgevingen.
Non-verbale signalen worden vaak gebruikt voor coördinatie en kunnen helpen bij het tonen van steun of emotie. In teamsporten is non-verbale communicatie extra belangrijk omdat woorden soms niet mogelijk zijn door de snelheid van de acties. Studies laten zien dat teams die non-verbale signalen goed begrijpen, vaker anticiperen op elkaars acties en fouten vermijden.
Communicatie en groepscohesie
In het onderzoek van Carron, Colman, Wheeler en Stevens (2002) werd bestudeerd hoe communicatie groepscohesie beïnvloedt en hoe cohesie weer invloed heeft op de prestaties. Teams die open, eerlijke en respectvolle communicatieculturen hebben, ontwikkelen vaak een sterkere cohesie, wat leidt tot betere samenwerkingen en meer plezier.
Groepscohesie is aangetoond als een factor die teams helpt om gemotiveerd te blijven en om sneller van fouten te herstellen. Sportpsychologen benadrukken het belang van positieve communicatie bij het bouwen van een ondersteunende en hechte teamcultuur.
Communicatie en motivatie
Mageau en Vallerand (2003) richtten zich in hun onderzoek op de effecten van de communicatie van coaches op de motivatie en het zelfvertrouwen van atleten. Ze toonden aan dat de manier waarop coaches en teamgenoten met elkaar communiceren, van invloed is op de motivatie en het zelfvertrouwen van sporters.
Positieve feedback en aanmoediging verhogen vaak de intrinsieke motivatie en het zelfvertrouwen. Ook negatieve communicatie, zoals harde kritiek, blijkt een sterke impact te hebben op de motivatie en het mentale welzijn van sporters. Dit wordt bijvoorbeeld onderzocht in de context van 'coach-athlete communication' waarbij onderzoekers de beste methoden proberen te ontdekken voor coaches om sporters te begeleiden zonder hun motivatie te ondermijnen.
Gebruik van technologie in sportcommunicatie
Carling, Reilly, en Williams (2009) onderzochten hoe technologie, zoals videoanalyse en communicatiehulpmiddelen, coaches helpt om tijdens wedstrijden beslissingen te nemen en bij te sturen.Ze keken naar de effecten van deze technologieën op real-time beslissingen, en hoe ze sporters en coaches helpen om bijvoorbeeld tijdens pauzes de strategie bij te sturen.
Ook hebben ze aangetoond dat technologie voor communicatie een voordeel kan zijn in sporten waar tactiek en timing belangrijk zijn, zoals American football, basketbal en Formule 1.
Interculturele communicatie in internationale teams
Nu internationale teams en toernooien steeds vaker voorkomen, hebben onderzoekers ook bestudeerd hoe culturele verschillen de communicatie en dynamiek binnen sportteams beïnvloeden. Zo bestudeerden Sullivan en Feltz (2003) de uitdagingen en voordelen van cultuurverschillen in teams die bestaan uit spelers van verschillende nationaliteiten. Verschillen in communicatiepatronen, bijvoorbeeld direct versus indirect communiceren, kunnen invloed hebben op teamcohesie en prestaties. Dit wordt interculturele communicatie genoemd. Deze studies suggereren ook dat sportteams baat hebben bij culturele bewustwording en training om communicatiebarrières te overwinnen.
Deze thema's en bevindingen laten zien dat communicatie een erg belangrijk onderdeel is in het succes en welzijn van sporters en teams. Door meer inzicht te krijgen in hoe communicatie effectief kan worden ingezet, kunnen coaches, sporters en sportorganisaties de samenwerking en prestaties in sport verbeteren.
Leestips
Ik kan me voorstellen dat je je nog meer wil verdiepen in hoe we communiceren tijdens sport. Hieronder geef ik daarom nog een paar leestips!