Communicatiestrategie
De 12 belangrijkste communicatiestrategieën Een communicatiestrategie is een plan dat je als bedrijf gebruikt om effectief te communiceren met jouw doelgroep. Hierin staat welke boodschap je wil communiceren, op welke momenten je dit het beste kan doen en welke middelen en kanalen je wil gebruiken om jouw boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Het kan een uitdaging zijn om een passende communicatiestrategie te kiezen. Wil Michels heeft hiervoor 12 verschillende strategieën gedefinieerd. In dit artikel leg ik deze zo eenvoudig mogelijk uit. Lees snel verder! 1. Interne branding communicatiestrategie Bij deze communicatiestrategie staat het DNA van jouw bedrijf centraal. Een succesvolle interne brandingstrategie zorgt voor enthousiaste en gemotiveerde medewerkers.
  • Het uitgangspunt van deze communicatiestrategie is dat wanneer de interne communicatie goed gaat, dit ook een positief effect heeft op de medewerkerstevredenheid, samenwerking, productiviteit en jouw uiteindelijke bedrijfsresultaten.
  • Communicatiemiddelen die hiervoor gebruikt zijn: interne middelen zoals intranet, storytelling, workshops en bijeenkomsten.
2. Familie communicatiestrategie Deze communicatiestrategie gebruik je wanneer interne medewerkers binnen jouw bedrijf niet goed samenwerken.
  • De focus ligt op het wij-gevoel. Met deze strategie moet jouw bedrijf weer een geheel worden. Hierdoor neemt uiteindelijk de betrokkenheid, het draagvlak en de efficiëntie van medewerkers toe. Een succesvolle familiestrategie bindt en boeit het personeel dus door het sterke wij-gevoel.
  • Een valkuil kan bij deze communicatiestrategie zijn dat iedereen doorslaat in hetzelfde willen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de bepaalde kwaliteiten en vaardigheden van medewerkers niet tot zijn recht komen. Maar ook dat er sprake kan zijn van eenzijdigheid. Diversiteit is en blijft belangrijk binnen een bedrijf.
  • Communicatiemiddelen: interne middelen, zoals nieuwsbrieven, intranet, bijeenkomsten, presentaties met een goede storytelling.
3. Verander communicatiestrategie Deze communicatiestrategie wordt ingezet bij interne veranderingen binnen een bedrijf. Denk aan een fusie, werken met nieuwe software of een nieuwe teamindeling.
  • De interne communicatie ondersteunt de implementatie van iets nieuws, maar zorgt ook voor het creëren van draagvlak.
  • Geschikte communicatiemiddelen zijn: het intranet, persoonlijke gesprekken en trainingen.
4. Ambassadeur communicatiestrategie Voor deze communicatiestrategie kies je een ambassadeur die het merkverhaal van jouw bedrijf uitdraagt.
  • Ambassadeurs komen geloofwaardig over, omdat ze uit hun persoonlijke ervaring lijken te spreken. Hun intentie lijkt oprecht te zijn en de boodschap lijkt niet direct vanuit een bedrijf te komen.
  • Vaak kiest je als bedrijf zelf een ambassadeur waarvan jij denkt dat hij of zij aansluit bij jouw bedrijf en de doelgroep. Probeer hierover ook extern advies te vragen om te voorkomen dat je hierbij de plank misslaat. Binnen een bedrijf heerst er vaak een bepaalde hiërarchie, waardoor niet altijd de juiste medewerkers de kans krijgen om als ambassadeur naar voren te worden geschoven. Dat terwijl deze ondergeschoven medewerker precies diegene kan zijn die jouw doelgroep wel echt aanspreekt. Lang niet iedereen voelt zich aangesproken door een witte man in pak met status. Sterker nog, dit kan tegenwoordig juist averechts werken. Ook bij het kiezen van een ambassadeur is het erg belangrijk om inclusief te zijn.
  • Communicatiemiddelen: interne middelen, zoals het intranet, nieuwsbrieven, bijeenkomsten en presentaties met goede storytelling.
5. Reputatie communicatiestrategie Deze communicatiestrategie gebruik je wanneer je een sterk imago of merk wilt opbouwen.
  • Het uitgangspunt van deze communicatiestrategie is een goede concurrentiepositie. Hiervoor moet het intern duidelijk zijn wat het imago of merk is van jouw bedrijf. Op deze manier sluit het interne beeld goed aan bij wat jouw bedrijf extern uitdraagt.
  • Een sterk imago of merk kan zorgen voor een sterke concurrentiepositie, omdat klanten jouw merk herkennen en hier een duidelijk en eenduidig beeld van hebben. De uitdaging is om dit duidelijke en aantrekkelijke beeld te blijven uitdragen in jouw externe communicatie.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: posts op social media, jouw website en persberichten.
6. Word of mouth communicatiestrategie Bij deze communicatiestrategie gaat het erom dat iemand jouw merk of bedrijf aanraadt
  • Consumenten hechten veel waarde aan de mening van anderen. Wanneer ze een review of blog lezen, helpt dit ze om te beslissen of ze gebruik willen maken van jouw producten of diensten.
  • Klanten geven niet altijd uit zichzelf hun mening. Dit doen ze vaak zelfs eerder als ze een negatieve ervaring hebben om zo hun frustratie te delen met anderen. Om een positieve review te krijgen, kun je bijvoorbeeld een actie starten. Op deze manier gaan jouw klanten (en ook potentiële klanten) over jouw bedrijf en merk praten. Zorg er wel voor dat zo’n actie geen negatieve lading heeft.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: blog (website), social media, guerrilla-acties (zijn erop gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen).
7. Fan communicatiestrategie Deze communicatiestrategie gebruik je vooral op social media om merkentrouw (dat een klant jouw merk verkiest boven uw concurrenten) te creëren waarbij emotie een grote rol speelt.
  • Wanneer de doelgroep fan wordt, delen ze dit op social media. Andere gebruikers op social media zien dit en raken geïnteresseerd. Zij worden ook fan en delen jouw content weer op social media. Hierdoor treedt er een sneeuwbal-effect op en zullen dus op den duur steeds meer fans volgen.
  • Een fan deelt graag over jouw merk of bedrijf. Dit zijn natuurlijk positieve berichten. Zorg ervoor dat dit niet omslaat naar negatieve berichten over jouw merk en bedrijf.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: social media.
8. Brandactivatie communicatiestrategie Bij deze communicatiestrategie staat beleving en ervaring centraal. Jouw doelgroep maakt op creatieve wijze kennis met jouw bedrijf en merk.
  • Het doel is door de beleving positieve associaties met jouw merk te creëren wat ten goede komt van de merkbekendheid.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: social media.
9. Participatie communicatiestrategie Bij deze communicatiestrategie werkt jouw bedrijf samen met jouw doelgroepen.
  • Door de doelgroep van jouw bedrijf bij het project te betrekken, ontstaat er meer begrip en draagvlak. Samen met de betrokkenen wordt er gekeken naar nieuwe inzichten en oplossingen voor een vraagstuk. De participatiestrategie zie je vaak bij maatschappelijke projecten.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: bijeenkomsten, social media, projectgroepen.
10. Issuemanagement communicatiestrategie Deze communicatiestrategie gebruik je vooral om de perceptie over een bepaald onderwerp, een gebeurtenis of persoon te beïnvloeden.
  • Het doel van deze communicatiestrategie is vaak het vermijden van een negatief beeld over een bepaald onderwerp.
  • Er bestaat al een negatief beeld over een persoon, onderwerp of gebeurtenis. Communiceer daarom op een objectieve en rationele manier om nog meer negatieve emoties te vermijden.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: persconferentie, pr en social media.
11. Public affairs communicatiestrategie Bij deze communicatiestrategie draait het om het inzetten van het netwerk van jouw bedrijf.
  • Het doel is om belangrijke personen te beïnvloeden, zodat er voor het bedrijf gunstige beslissingen worden genomen.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: lobbyen en perscontacten.
12. Influencerstrategie Bij deze communicatiestrategie worden influencers ingezet voor de communicatie van jouw bedrijf.
  • Het doel is om op een persoonlijke en laagdrempelige manier contact te leggen met jouw doelgroep.
  • Communicatiemiddelen die je hiervoor gebruikt zijn: social media, denk aan TikTok, Instagram en Youtube.
Bekijk het boek