
7 tips voor als je genegeerd wordt
Als je merkt dat je genegeerd wordt, kan dat een vervelende situatie zijn om mee om te gaan. Denk aan sociale bijeenkomsten als een borrel of verjaardag waarbij anderen je vermijden of je niet echt betrekken bij gesprekken. Maar bijvoorbeeld ook op het werk of op school wanneer collega's of klasgenoten je buitensluiten van projecten of meetings
Daarnaast kun je ook online genegeerd voelen wanneer er niemand reageert op je post. Of denk aan jouw vriendengroep die plannen maakt zonder jou uit te nodigen. Dit zijn allemaal situaties waarin je je genegeerd kunt voelen. In dit artikel geef ik enkele tips die je kunt volgen om je hier niet al te slecht over te voelen. Lees snel verder!
1. Probeer kalm te blijven
Probeer rustig te blijven en niet direct boos of gekwetst te reageren. Dit is makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk. Probeer eens te mediteren en je te verdiepen in mindfulnessom dit beter onder de knie te krijgen.
2. Overweeg de reden
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand je negeert. Misschien hebben ze het druk, zijn ze afgeleid, of ervaren ze iets moeilijks in hun eigen leven. Probeer de situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Lees hier meer over in het artikel “Waarom negeren mensen iemand?”
3. Communiceer duidelijk
Als je vermoedt dat je genegeerd wordt, benader diegene dan op een rustige en respectvolle manier. Vraag hen of er iets is dat ze willen bespreken of als er iets is dat je hebt gedaan om hen van streek te maken. Lees hoe je dat kunt doen in mijn artikel ”8 communicatietips om duidelijk te communiceren".
4. Geef iemand de ruimte
Soms kan iemand gewoon tijd nodig hebben om zich te herpakken of over iets na te denken. Geef ze de ruimte die ze nodig hebben. Misschien stoppen ze vanzelf wel met het negeren of geven ze een duidelijke verklaring voor hun gedrag.
5. Stel duidelijke grenzen
Als je constant wordt genegeerd en het begint je emotioneel pijn te doen, kan het nodig zijn om duidelijke grenzen te stellen. Beslis wat je wel en niet zult accepteren en handel daarnaar. Lees in mijn artikel “Je grenzen aangeven: zo doe je dat!" hoe je je grenzen aan kunt geven op een respectvolle manier.
6. Overweeg je eigen behoeften
Vraag jezelf af of deze situatie gezond is voor jou. Je verdient relaties waarin je gerespecteerd en gehoord wordt. Heeft het eigenlijk nog wel nut om je druk te maken over dat je genegeerd wordt door deze persoon?
7. Zoek steun
Praat met vrienden of familie over de situatie en vraag om hun mening. Soms kan een buitenstaander een andere kijk geven.
Het belangrijkste is om voor jezelf te zorgen en te beslissen wat het beste is voor je welzijn. Als de situatie aanhoudt en je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan professionele hulp zoals een counselor of therapeut nuttig zijn.